My Story: August 2008

Summer Camp 2008

Last week, my whole family attended Summer Camp 2008 organised by the Majlis Syura Muslimun held at Hartlepool near to the famous beach in Middlesbrough, Seaton Carew. About 40 families from all over the UK including Scotland and Ireland participated in the programme which started on Friday 15th and ended on 17th August 2008.

  • Forum Perdana Ehwal Islam

    In conjunction with the coming Ramadhan al-Mubarak, the Malaysian Society in Durham has organised an intellectual discourse in the form of Forum just like the famous Forum Perdana Ehwal Islam in Malaysia. Two panellists were invited Ustaz Syed Shahadan from Manchester and Ustaz Helmi Saadan from Durham and I moderated the forum under the theme of Isra’ mikraj and Ramadhan Al-Mubarak.

  • Chapter 3 of My Thesis

    Alhamdulillah, I have already submitted my draft chapter three to Professor Rodney Wilson and Dr. Mehmet. Only minor correction and I may proceed with chapter four. Professor Wilson advised me to be more critical and to provide convincing argument which is more realistic and workable rather than mere idealistic. Anyway, I am still on the right track and able to meet the dateline and even earlier than my Supervisors’ expecting date of chapter completion.

    Outdoor Activities

    In line with the famous axiom of “al-aql salim fi jismi salim”, I spend my time for outdoor activities with new hobbies of cycling and swimming. Coincidently, the Durham City Council just launched its new sport complex, Freeman’s Quay and gave a special discount of GBP0.05 per entry. This opportunity enables me to practice all my swimming skills and techniques that I have as a lifeguard at the International Islamic University of Malaysia from 1998-2003. At the same time, I got a racing bicycle via freecycle yahoogroup and a mountain bike at a price of only GBP20. In addition, every Thursday evening, we play badminton at the New College, Durham (just like a community college in Malaysia) and on Sunday we play football at the Bowburn Leisure Park. Sometime, we organise a friendly match with the Malaysian society in Newcastle to strengthen our “ukhuwah” for the sake of “ummah”.

  • Malaysia’s Politic

    Even far from Malaysia, I still follow closely the political environment and its current development. Concerning the issue of an oath taken by Mr. Saiful Bukhari, my book with Ustaz Wan Abdul Fattah entitled Concept of Oath from Shari’ah Perspective may provide an answer and enlighten the issue. This issue should be discussed academically to ensure views without fear and favour. Perhaps, the National Fatwa Council may issue its stand and view to resolve the matter. It should not be politicised either by the opposition or the ruling parties. Beside this issue, people should not be blindly aware on other extreme important matter concerning of our beloved country and the Islamic world such as issue on the recent inflation which reached at 8.5%, world economic recession (eg, Britain may experience zero growth this year), Muslim in Palestin, Iraq, Afghanistan, Sudan, recent war between Georgia and Russia and so on and so forth.

    Wish you all Happy Ramadhan al-Mubarak

    Best Regards

    ZULKIFLI HASAN
    UNIVERSITY OF DURHAM

    6 thoughts on “My Story: August 2008

    1. Assalamualaikum Zul…apa kabo hang?moga2 sihat le.aku ni Faisol hang ingat lagi dak?Tahniah aku ucapkan kerana sekarang dh berjaya.aku nak tanye ni org perempuan kalo bercerai hidup bekas suami yg tanggung nafkah masa idah kan….tapi kalo suami dia meninggal?nafkah dalam idah ada ke?sape yg bg ye?

    2. Salam Ramadhan El-Mubarak….Ramadhan Karim….Allahu Akram…

    3. ZULKIFLI HASAN says:

      Assalamualaikum Faisol,

      Mcm mana pulak tak ingat kat anta. Buat apa sekarang? Bekerja di Perak atau di mana sekarang ni. Mcm mana keluarga? Semua sihat? Alhamdulillah, gembira dapat berita dari sahabat lama.

      Mengenai persoalan Iddah isteri kematian suami. Iddahnya ialah 4 bulan 10 hari (bulan qamariah) dan jika isteri tu mengandung tempohnya sehingga melahirkan anak.

      Berkenaan dengan nafkah iddah. Blh rujuk hadith Rasulullah SAW bermaksud “Tidaklah mendapat nafkah bagi perempuan hamil yang kematian suami”. (Riwayat Darul-Qutni).

      Jadi isteri yang dalam eddah kerana kematian suami tidak berhak mendapat nafkah eddah meskipun ia dalam kaeadaan hamil.

      Namun begitu harus diingat, ini bukan bermakna isteri tidak terbela dalam Islam, ini kerana isteri boleh membuat tuntutan harta pusaka mengikut kadar faraidh terhadap segala peninggalan suaminya. Uniknya di Malaysia, isteri blh juga memohon harta sepencarian iaitu harta usaha sama semasa selama tempoh perkahwinan dengan suaminya. Ana ada menulis tentang trend mahkamah Shariah dalam menetapkan bahagian harta sepencarian, kdg2 isteri dapat 1/2 , kdg2 isteri dapat 1/3 kadang isteri dapat 2/3 ianya bergantung kepada sumbangan isteri terhadap harta yang diperolehi.

      Sekian dari ana.

      Salam dari Durham

      ZULKIFLI HASAN

    4. zul….terima kasih atas ilmu yang diberikan…..aku la ni bertugas dengan Kementerian Dalam Negeri di Jabatan Penjara Malaysia,Penjara Taiping.
      Keluarga Alhamdulillah ok je.Anak ada sepasang,sulung perempuan dah tadika pun,yang kedua lelaki umur 5thn.Hang lak cmne?
      Aku doakan hang berjaya dlm study….aku rasa bangga ada kawan2 yg berjaya sampai ke tahap yang tinggi.
      Sekali lagi terima kasih…smpai bertemu lagi…

    5. ZULKIFLI HASAN says:

      Assalamualaikum Tuan Faisol,

      Alhamdulillah, ramai dah sahabat kita berjaya2 dan masing2 dgn karier masing2. Abang sulong ana bekerja dalam Jabatan Penjara jugak tapi la ni kat Kajang, nama dia Abdul Rahman Hasan. Tak tau la anta kenal ke tak.

      Keluarga ana, lbh kurang mcm anta la, Sulung lelaki dan kedua perempuan dan akan datang bulan 10 ni perempuan kot. Ni isteri dah masuk 34 minggu.

      Apapun, gembira dgr berita dari sahabat2 lama. Semoga maju jaya dan salam dari ana ZULKIFLI HASAN, Durham University

      • qsecofr says:

        As-salam Tn. Zul dan Tn. Faisol,
        Sambil menggoogle ni teringat member-member lama. Faisol pun dah lama x dapat dihubungi. Memember lain ramai yang stay and work di klang valley termasuk saya.

        Salam Ramadhan (2012) dari Kama.
        IRKH 2001

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s